Gąbki i zmywaki
Zmywając naczynia metodą tradycyjną, poza użyciem odpowiedniego detergentu, niezbędne jest posiadanie akcesoriów ułatwiających usuwanie przyklejonych resztek jedzenia oraz tłustych osadów. Najpopularniejszym i najchętniej stosowanym produktem ze względu na jego uniwersalność, jest zmywak do naczyń, często profilowany dla ułatwienia chwytu i ochrony paznokci, występujący w formie gąbki z przytwierdzoną, szorstką włókniną, która znakomicie ździera wszelkie przypalenia i zaschnięty brud. W kuchni często stosuje się także różnego rodzaju druciaki - twardy do stalowych garnków oraz delikatny, spiralny, przeznaczony do teflonu oraz innych powierzchni, mało odpornych na zarysowania. Marki, takie jak Spontex czy Jan Niezbędny, coraz częściej oferują różne, nowoczesne rozwiązania, takie jak zmywaki z mikrofibry do trudnych zabrudzeń, zmywaki nasączone specjalnym środkiem antybakteryjnym, ściereczki do naczyń, myjące bez użycia detergentu czy superchłonne produkty z celulozy.