Płyny myjąco - dezynfekujące
Dbając o czystość kuchni, należy zabezpieczyć będące na jej wyposażeniu blaty, stoły oraz urządzenia, takie jak krajalnica czy chłodziarka przed rozwojem szkodliwych dla zdrowia bakterii, które często pojawiają się w miejscach mających kontakt ze świeżą żywnością. Używany regularnie płyn myjąco-dezynfekujący, gwarantuje bezpieczeństwo i higienę w każdej kuchni. Spośród preparatów profesjonalnych możemy wyróżnić gotowe płyny do bieżącej dezynfekcji, takie jak Fairy Disinfecting Degreaser, Oro spray do mycia lodówek i kuchenek mikrofalowych, Professional Cif Cleaner Disinfectant 2in1 czy Tenzi DS1 GT, a także skoncentrowane środki dezynfekujące typu Incozan S, Profimax SPD 100 czy Ecolab Mikro-Quat Extra, które rozcieńcza się wedle przeznaczenia - szybkiego odkażania antybakteryjnego lub pełnej likwidacji zagrażających żywności bakterii i grzybów.