Profimax Gastroline SP180 profesjonalny płyn do gruntownego czyszczenia grilli, piekarników i frytkownic 5L
Przed Państwem profesjonalny środek czyszczący w postaci płynu do gruntownego czyszczenia urządzeń gastronomicznych, linii Profimax Gastroline SP 180, którego producentem jest firma Lakma Professional.
Specyfik zalecany jest do czyszczenia grilli, pieców konwekcyjnych, frytkownic, piekarników oraz innego typu urządzeń, pracujących w wysokich temperaturach.
Opisywany preparat bez ryzyka o uszkodzenie powierzchni, pozwoli Państwu w okamgnieniu wyeliminować nawet najbardziej oporne zabrudzenia, bez konieczności dużego wkładu wysiłku.
Jesteśmy przekonani o tym, iż płyn ze względu na zadowalające efekty jakie gwarantuje już przy ierwszym zastosowaniu, zagości u Państwa na długi czas!
Szczegółowy opis płynu do czyszczenia grilli, piekarników i frytkownic, linii Profimax Gastroline SP180
Płyn do gruntownego czyszczenia, linii Profimax Gastroline SP 180:
- efektywnie czyści grille, piece konwekcyjne, frytkownice, piekarniki oraz innego typu urządzenia, pracujące w wysokich temperaturach
- szybko i skutecznie usuwa grube warstwy tłuszczu i spalenizny
- dopuszczony jest do kontaktu z żywnością.
Właściwości specyfiku
- Producent: Lakma Professional
- Linia produktowa: Gastro Line
- Kod preparatu: SP 180
- Kolor płynu: Bursztynowy
- pH produktu: >13
- Pojemność: 5 litrów.
Sposób zastosowania płynu do gruntownego czyszczenia grilli, piekarników i frytkownic z serii Profimax SP 180
Piece, grille i piekarniki: Skoncentrowany środek nanieść na nagrzane powierzchnie do temperatury maks. 60 stopni Celsjusza i pozostawić na czas 10-30 minut (w zależności od stopnia przypalenia tłuszczu).
Po wykonanej czynności, powierzchnie dokładnie spłukać czystą wodą, a pozostałe resztki zabrudzeń usunąć mechanicznie.
W przypadku szczególnie opornych zabrudzeń proces powtórzyć.
Frytkownice: Zastosować roztwór w stężeniu 5%.
Spuścić olej i zamknąć zawór spustowy. Następnie napełnić frytkowicę wodą, nieco powyżej poziomu oleju i ostrożnie wlać roztwór.
Drobne akcesoria mieszczące się we frytkownicy, mogą być umieszczone w kąpieli myjącej i zostać wyczyszczone razem z frytkownicą.
Po wlaniu roztworu włączyć frytkownicę i podgrzewać go przez 20-30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Następnie wyłączyć urządzenie i poczekać do jego ochłodzenia, po czym otworzyć zawór i spuścić roztwór.
Całość dokładnie spłukać bieżącą wodą.
Uwaga! Przed ponownym napełnieniem frytkownicy olejem, należy ją starannie osuszyć.
Bardzo ważne! Nie należy stosować płynu na powierzchniach wrażliwych na działanie alkaliów (miedzianych, aluminiowych, ocynkowanych, itp.).