Środki do przypaleń
Proces przygotowywania potraw w kuchni wiąże się z powstawaniem różnego rodzaju trudnych do usunięcia zabrudzeń, najczęściej spowodowanych smażeniem, pieczeniem i grillowaniem. Przypalony tłuszcz lub sos, wiele razy pozostaje na naszych patelniach, garnkach, płytach grzewczych czy we wnętrzach piekarników. Uniwersalne płyny myjące do kuchni nie usuną zwęglonych osadów czy zadymień osiadających na szklanych naczyniach żaroodpornych bez konieczności ich długotrwałego moczenia. W takiej sytuacji należy sięgnąć po specjalne środki do usuwania przypaleń, które rozpuszczają czarne i zapieczone pozostałości jedzenia. Do najbardziej skutecznych preparatów należą Cif Professional Oven & Grill, Dr. Beckmann żel oraz płyn do przypaleń w sprayu, Dix Kuchenka, Kominek, Grill, Ecolab Greasestrip Plus, Ludwik Termax, Profimax SP 180 oraz Tenzi Top Grill.